Streken Tsjechie

Omgeving van Praag
Praag is gelegen in de regio Centraal-Bohemen in Tsjechië en deze streek kent een rijkdom aan historische en culturele bezienswaardigheden. Het gebied en natuurlijk de stad zelf kunnen het hele jaar door worden bezocht om vakantie te vieren of van een stedentrip te genieten. In de directe omgeving van de stad kunt u al kennismaken met de prachtige natuur. Bijvoorbeeld in het park Pruhonice dat een lengte heeft van zes kilometer. De natuur in de verdere omgeving is afwisselend met uitgestrekte bossen, graanvelden, meren en heuvels. Er valt hier dan ook genoeg te ondernemen op het gebied van sportief bezig zijn, wandelen in de natuur of watersporten te beoefenen. Het meest waterrijke gebied in deze regio bevindt zich ten noordwesten van Praag, waar de rivieren Elbe, Berounka en Jizera samenkomen.

praag

Bezienswaardigheden
In de omgeving van Praag zijn er interessante bezienswaardigheden te bezichtigen. Bijvoorbeeld de burcht Karlstejn die ongeveer op dertig kilometer afstand ligt van de stad. Het is een aanrader om met een wandeling naar de burcht te beginnen vanaf het dorpje Budnany aan de Berounka. Het kasteel is gevestigd op een krijtrots en geeft een indrukwekkend aanzien met de Grote Toren die prominent aanwezig is en bekend staat om de Heilige Kruiskapel. Boek hier!

Het is mogelijk om het kasteel van binnen te bekijken om daar verder onder de indruk te raken van de gewelven met halfedelstenen die de vorm van een kruis hebben. Verder zijn de gewelven versierd met prachtige plaatschilderijen, waarop portretten staat afgebeeld van onder meer bisschoppen. Ook bezienswaardig is de nis boven het altaar, waar divers relikwieën worden bewaard. In het gewelf is een sterrenhemel te herkennen met vijf planeten, de zon en de maand.

De omgeving van Praag heeft nog veel meer te bieden, zoals op zestig kilometer afstand in de stad Kutna Hora die in de middeleeuwen een belangrijke rol vervulde. De stad is ontstaan in de vorm van een nederzetting voor mijnbouw in de twaalfde eeuw. Er waren vele zilvermijnen aanwezig en de stad leverde veel zilver aan andere landen in Europa. In die periode is er dan ook veel geld verdiend, zodat Kutna Hora tot een welvarende stad uitgroeide.

De koning is zelfs een eeuw na het ontstaan van de stad erheen verhuisd. In het historische centrum zijn prachtige gebouwen gevestigd. De mijnen zijn niet meer in gebruik, maar het is nog wel mogelijk om tijdens de vakantie een excursie te maken met een bezoek aan de mijnen. Het bekende kapelletje van de Allerheilige is een andere historische bezienswaardigheid en afkomstig uit de veertiende eeuw. Er worden door een kunstenaar botten gebruikt om kunst te creëren en daarvoor werd in de kelder een kapelletje ingericht om de kunst tentoon te spreiden.

Het klinkt wat macaber, maar de volledige kelder bestaat vrijwel alleen uit botten, waarvoor er tienduizenden geraamten zijn gebruikt om onder meer kandelaars en kruisen mee te vervaardigen. Een andere interessante stad om te bezoeken die aan de rivier de Elbe is gelegen op een hoge rots, is Melnik. Deze stad staat bekend staat om de vele vakwerkhuizen. Wie nog meer bezienswaardigheden wil bezoeken in de omgeving van Praag, kan een bezoek brengen aan het Benedictijnenklooster in Sazava of aan het klooster Svata Hora dat in Pibram op een heuvel ligt en in Tsjechië bekend staat als populair bedevaartsoord.

Recreatie
Berounka is in Centraal-Bohemen een prachtig recreatiegebied dat in het natuurgebied de Boheemse Karst is gelegen. Het landschap spreekt hier voor zich met de indrukwekkende kalksteenrotsen, watervallen en prachtige druipsteengrotten. Er zijn verschillende meren in de omgeving van Praag waar een uitstapje naartoe kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld naar het Orlikmeer, waar zich het sprookjeskasteel Orlik bevindt net als de koninklijke burcht Zvilkov. In de zomer komen veel toeristen naar de omgeving van dit meer en er kunnen talloze watersportactiviteiten worden beoefend. Het stuwmeer Slapy is overigens eveneens een bekende trekpleister voor toeristen.

Sumava
In Tsjechië is Sumava het grootste berggebied en het is zelfs het grootste natuurgebied van Centraal-Europa. Een fantastisch gebied dus om de vakantie door te brengen en te wandelen door de uitgestrekte bossen die een lengte hebben tot 125 kilometer. Liefhebbers van bijzondere natuurverschijnselen komen hier zeker tot hun recht met bijvoorbeeld de aanwezigheid van indrukwekkende gletsjermeren, zoals Gertovo Jezero, Cerno en het bekende Lipnomeer. Vanuit het natuurgebied ontspringen meerdere rivieren, zoals de Moldau. Naast veel water zijn er eveneens talrijke veengebieden die voor bezoekers toegankelijk zijn. Het gebied is ideaal voor liefhebbers van de natuur die er dagen kunnen rondtrekken zonder geconfronteerd te worden met kenmerken van de moderne tijd.

Vakantie in de winter
Het is in ieder jaargetijde geweldig om op vakantie te gaan naar Sumava. In de winter is het bijvoorbeeld mogelijk om op wintersport te gaan. Skiën en snowboarden behoren uiter tot de mogelijkheden, maar er kan ook aan snowkiting worden gedaan dat te vergelijken is met kitesurfen op het water, maar dan op sneeuw. Er zijn verder prachtige langlaufroutes beschikbaar van verschillende afstanden. Wie les wil nemen in een bepaalde wintersport heeft hier met het rijke aanbod van ski- en snowboardscholen daar ruimschoots de gelegenheid toe. Sumava wordt in Tsjechië als een van de meest ideale wintersportgebieden gezien. Het grootste wintersportgebied bevindt zich in Zadov-Churanov dat ook zeer geschikt is voor beginners en families met kinderen.

kramolin

Het skigebied Kramolin is voorzien van meerdere pistes die met verschillende skiliften bereikt kunnen worden. De meest eenvoudige piste bevindt zich onderaan de berg en hoe verder men naar boven gaat des te hoger de moeilijkheidsgraad wordt. Kleine kinderen kunnen terecht in het kinderpark en voor snowboarders is er een fantastisch funpark beschikbaar. Iedere dag in de winter worden de pistes in gereedheid gebracht en ook in dit gebied kan er les worden genomen bij de skischool. Het skigebied is in de nabijheid van het Lipnomeer gelegen en daar is dan ook een rijk aanbod van accommodaties beschikbaar.

Activiteiten
Toeristen die op een actieve manier vakantie willen vieren, hebben daartoe alle gelegenheid in Sumava. Zo is het aantal wandelroutes in het natuurgebied ongekend groot en zijn er vanuit vrijwel alle dorpjes startpunten om te beginnen aan een leuke wandeltocht. Uiteraard zijn er routes van verschillende afstanden beschikbaar.

In de zomer is het heerlijk om het water op te gaan met een kano of kajak om de omgeving eens vanaf een andere kant te ontdekken. Stozec is een plaats dat als startpunt bekend staat van een geweldige fraaie kanoroute.

Bezienswaardigheden
Er zijn in de verschillende plaatsen in de streek van Sumava leuke bezienswaardigheden te ontdekken. De wintersportplaats Zelezna Ruda is niet alleen bekend vanwege de wintersport, maar ook door ijzererts en glasblazen. De geschiedenis is overal in deze plaats terug te zien en er zijn nog talloze glasblazers aan het werk.

Het dorpje Nove Udoli is een bezienswaardigheid op zich met maar één huis, een klein stationnetje, museum en snackbar. Leuk om te weten is dat het treinstationnetje de kortste treinverbinding van de wereld te bieden heeft. Het pittoreske dorp Volary is eveneens de moeite waard om te bezoeken en alleen al vanwege de aanwezigheid van prachtige oude ambachten en houtbewerking. In de openlucht worden er vaak demonstraties gegeven van de ambachten.

West-Bohemen
West-Bohemen in Tsjechië is een streek dat alle gelegenheid biedt om een vakantie op de meest uiteenlopende manieren te vieren. Deze regio heeft alles in zich om van een actieve vakantie te genieten, maar ook om kennis te maken met de historie, cultuur en rijkdom aan natuur. Het is geweldig leuk om een van de vele pittoreske dorpjes te bezoeken, uitstapjes te maken naar indrukwekkende kastelen en kennis te maken met de krachtig van de thermale bronnen. Er zijn talloze populaire toeristische trekpleisters om te bezoeken, maar ook minder bekende prachtige plaatsen te bezoeken. De adembenemende natuur verrast hier iedere keer weer met de uitgestrekte loofbossen en meren met helblauw water.

Culturele en sportieve activiteiten
Op het gebied van cultuur is het aan te raden om het cultureel centrum in West-Bohemen te bezoeken. Er wordt ook de mogelijkheid geboden om naar een theater te gaan, kunstgalerieën te bezoeken en een uitstapje te maken naar een museum. Bijvoorbeeld naar het Museum voor Glas en Porselein. Er worden in deze regio talrijke culturele evenementen georganiseerd, waaronder het Internationale Filmfestival, maar ook het bekende Jazzfestival en het populaire Dvorak Muziek Festival.

Er zijn ook avontuurlijke activiteiten die ondernomen kunnen worden, zoals het volgen van een vliegcursus in kuuroord Karlovy Vary. Liefhebbers van golf kunnen eveneens in deze plaats aan hun trekken komen op een achttien holes golfbaan dat op een schitterend terrein is gevestigd. In deze plaats is het ook mogelijk om kennis te maken met regionale drankjes, zoals Karslbaden bier en de kruidenlikeur Becherovka. Het Ertsgebergte is in het westen van Tsjechië gelegen en biedt talloze mogelijkheden om te fietsen en te wandelen.

In de populaire stad Domazlice worden ieder jaar in de maand augustus de Chodse feesten gehouden met vertoning van oude volksgebruiken en optredens met traditionele muziek. Een bezoek aan Plzen is vooral voor de liefhebbers van bier een echte aanrader, want in deze plaats staan beroemde brouwerijen. Een bezoek aan Kladruby kan dan daarmee gecombineerd worde, want deze plaats ligt ten westen van Plzen. Het is interessant om het Benedictijnenklooster te bezoeken, waar onder meer een expositie bezocht kan worden over het verleden van de benedictijnen.

Natuur en geneeskrachtige bronnen
Het Boheemse Woud is voor actieve vakantiegangers die graag mogen wandelen een waar paradijs. Er is een uitgebreid netwerk van wandelroutes beschikbaar en ter afwisseling is het mogelijk om na een dag wandelen een van de vele kuuroorden te bezoeken. In de directe omgeving van de kuuroorden zijn wandelroutes uitgestippeld die land de natuurlijke bronnen leiden die in de bossen zijn gelegen.

Het grootste kuuroord van Tsjechië is in West-Bohemen gelegen en is Karlovy Var, waar jaarlijks vele toeristen komen. Er zijn prachtige badpaviljoenen in dit kuuroord dat aan de Tepla rivier is gelegen. Het bronwater kan temperaturen bereiken tot 70 graden Celsius. In det plaats wordt alle gelegenheid geboden om te ontspannen op een terrasje of uit eten te gaan in een knus restaurantje.

Marianske Lazne is een ander kuuroord dat bekend is geworden door de aanwezigheid van koolzuurbronnen. Er is in deze plaats is het eveneens mogelijk om cultureel te genieten door een van de vele concerten te bezoeken in het cultureel centrum. Hier wordt ieder jaar het bekende Chopin Festival gehouden. Het is verder nog interessant om het klooster Tepla te bezoeken. Wie liever de voorkeur geeft aan kleinschaligheid kan het kuuroord Konstantinovy Lazne bezoeken dat overigens wel bekend staat als toeristische trekpleister en een bosrijke omgeving kent.

Zuid-Bohemen
Zuid-Bohemen is een prachtig gebied in Tsjechië om op vakantie te gaan. De natuur is afwisselend met veel water en met het Boheemse Woud. De inwoners van het land mogen in deze regio ook graag zelf op vakantie gaan. Naast de veelzijdigheid van de natuur zijn er nog allerlei andere mogelijkheden om van een ontspannen verblijf te genieten. Bijvoorbeeld op cultureel vlak, maar ook ten aanzien van het ondernemen van sportieve en ontspannende activiteiten. In het Boheemse Woud is de natuur zeer gevarieerd. Het ruige landschap bestaat uit een afwisseling van bergen, rivieren, heuvels, velden en uitgestrekte bossen. De hoogste bergtoppen bevinden zich op 1.400 meter.

zuid-bohemen

Waterrijk gebied
Zuid-Bohemen is zoals gezegd zeer waterrijk en een van de waterrijke gebieden bevindt zich in het Boheemse Woud. Dat is namelijk het Lipnomeer. Op het meer met een lengte van 50 kilometer en breedte van maximaal 16 kilometer kunnen allerlei watersporten worden beoefend. Naast het grote Lipnomeer zijn er in de regio talloze meren te vinden, waarin gezwommen kan worden.

Het gaat dan ook om meren die geschikt zijn voor watersportliefhebbers en waar iedereen heerlijk kan recreëren, zoals bij het meer Rozmberk, Svet, Bezdrev en Horusicky. In totaal zijn er in deze streek ongeveer vijfduizend meren. Er is echter ook alle gelegenheid voor wandelaars en fietsers om de prachtige natuur rondom het water te verkennen.

De leukste plaatsjes
De geschiedenis is rijk van deze streek en er zijn overal dan ook bezienswaardigheden te bezichtigen, zoals in de leukste plaatsjes van Zuid-Bohemen. Het kasteel van Hluboka nad Vltavou is bijvoorbeeld een echte aanrader om te bezoeken. In het kasteel zijn 144 zalen met prachtige interieurs en objecten, variërend van wandtapijten uit de zeventiende eeuw tot Venetiaanse spiegels en van schilderijen tot wapens. Er zijn ook historische bezienswaardigheden te bezichtigen in onder meer Trebon, Tabor en Cesky Krumlov.

Tabor is een stad die in het verleden een belangrijke rol in Tsjechië heeft gespeeld. Het oude centrum bestaat al sinds 1420, waarbij de stadsmuren bewaard zijn gebleven. Het is hier zeker interessant om een bezoekje te brengen aan het kasteel van Tabor. De stad Trebon staat bekend als een kuurbadplaats en is een populaire toeristische bestemming. Ceske Budejovice is een stad waar een uitstekende indruk van het culturele erfgoed kan worden verkregen. Het vierkante plein met de Samsonfontein spreekt tot de verbeelding.

De populairste stad in deze regio is Cesky Krumlov dat rijk is aan middeleeuwse architectuur. Een belangrijke toeristische trekpleister is het ronddraaiende theater met draaiende decors. Het is ook een aanrader om een rit te maken met een koets door de oude binnenstad, maar het is evengoed mogelijk om een boottocht te maken. Verder is de grote Dekenaatskerk St. Vitus een bezienswaardigheid. Deze kerk stamt af uit de vijftiende eeuw.

Kastelen
De streek Zuid-Bohemen staat ook bekend om de aanwezigheid van de vele kastelen. Het meest bezochte kasteel is Hluboka en heeft een sprookjesachtig karakter. Het kasteel wordt bovendien omringd door een gigantisch park. Aan de rivier de Moldau is hoog op een rots het kasteel Orlik gevestigd en Cervena Lhota is een kasteel dat eveneens op een rots staat, maar dan in het midden van een meer.

Ook leuk om te bezoeken is kasteel Kratochville waar een permanente expositie te bezichtigen is met animatiefilms en poppen. Toeristen bezoeken niet alleen kastelen die nog in een goede staat zijn, maar mogen ook graag ruïnes bekijken. Een toeristische trekpleister op dat gebied is de ruïne van Divco Kamen en Selmberk dat in een prachtig natuurgebied is gelegen.

Oost-Bohemen
Oost-Bohemen is in Tsjechië een populaire streek om vakantie te vieren. In deze regio is er voor iedere vakantieganger wel wat te beleven. Als het niet op het gebied van de natuur is, dan wel op het vlak van historie en cultuur. De uitgestrekte vlakten gaan over in een glooiend landschap om dan weer over te gaan in hooggebergte. Het is een ideale streek voor de actieve vakantieganger. Het is er fantastisch om te wandelen, fietsen en te zwemmen, maar ook bergbeklimmen en skiën, behoort hier tot de mogelijkheden. In de hele regio zijn vele kastelen te vinden net als kloosters en andere historische bezienswaardigheden. Verder biedt het gebied de gelegenheid om volledig te ontspannen in een van de kuuroorden.

Belangrijkste stad
Hradec Kralove is in de streek Oost-Bohemen de belangrijkste stad, waar onder meer voedingsmiddelen, chemicaliën en houtproducten worden gemaakt. Er zijn talloze kleine straatjes om doorheen te wandelen en ondertussen te kijken naar bezienswaardigheden, zoals het bisschoppelijk paleis, kerk en jezuïetencollege. De tweede belangrijke stad is Pardubice, waar het mogelijk is om het kasteel te bezoeken van de adellijke familie Pernsteijn.

Een van de mooiste kloosters van Tsjechië is te vinden in Broumov. Dat is een Benedictijns klooster uit de veertiende eeuw en is open voor publiek. Er bevinden zich onder meer gemummificeerde overblijfselen van priesters en burgers. De kloosterkerk is eveneens indrukwekkend om te bezoeken.

Leuke gebieden
Polabi is een gebied in West-Bohemen, waar de rivier de Elbe in de omgeving stroomt. Er wordt in deze streek alle gelegenheid geboden om te recreëren. Zo is het mogelijk om te zwemmen, aan watersport te doen, te fietsen of te wandelen. Adrspach en Teplice zijn rotsen die onderdeel zijn geworden van een uniek natuurreservaat.

Het Adelaarsgebergte is een populair gebied om in elk seizoen van het jaar actief vakantie te vieren. De bergrug heeft een lengte van ongeveer 20 kilometer en de breedte beslaat 10 kilometer. Bergwandelen en skiën zijn hier populaire activiteiten. De omgeving kenmerkt zich verder door dennenbossen, loofbossen, vennen, bergweiden en kabbelende beekjes. Voor wandelaars zijn er vele routes te volgen die goed staan aangegeven. Het is er ook mogelijk om te zwemmen, roeien en kanoën, zoals in Rozkos en Pastviny.

Noord-Bohemen
Noord-Bohemen is een streek in Tsjechië waar van een veelzijdige vakantie kan worden genoten. De natuur is gevarieerd en kent grote contrasten. De rivier de Elbe stroomt door dit gebied en op diverse plaatsen langs het water zijn in het verleden talloze steden gebouwd en staan er nog altijd indrukwekkende kastelen. Er zijn voor de liefhebbers van wandelen en fietsen enorm veel routes beschikbaar van verschillende afstanden. Dat maakt het mogelijk om tijdens de vakantie heerlijk te gaan wandelen of te gaan fietsen om ondertussen de ogen uit te kijken naar de schitterende natuur. In de winter worden er overigens mogelijkheden geboden om op wintersport te gaan, zoals in Harrachov en Spindleruv Mlyn.

Wijnstreek
In de richting van Praag ligt een wijngebied in de omgeving van Melnik. De rijkdom aan kleurenvariaties van de natuur is bijzonder groot en zeker in combinatie met het natuurgebied met uitgestrekte bossen. Het is een aanrader om hier een van de vele wandel- of fietsroutes te volgen die langs prachtige plekken leiden, zoals Kozakov, Trosky, Hruba Skala, Mnichovo Hradiste en Jicin. Het is altijd mogelijk om met een doel op pad te gaan, zoals om bezienswaardigheden te bezichtigen.

Bijvoorbeeld het kasteel van Melnik of een van de vele andere burchten in de omgeving. Rond het natuurgebied van Melnik zijn de bekende zandsteenformaties gelegen die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. In het westen van de streek Noord-Bohemen is een natuurgebied gelegen in de vorm van een gebergte. Liberec is hier een grote stad met een indrukwekkend centrum. De stad ligt beneden aan het IJzergebergte en staat bekend als een industriestad met de traditionele textielindustrie.

De gebouwen laten een mix van oude en moderne architectuur zien, zoals de zeventiende-eeuwse houten huizen en het moderne Raadhuis. Er kunnen bij een bezoek aan deze plaats uitstapjes worden gemaakt naar de botanische tuin of naar de dierentuin. Het is zeker aan te raden om met de kabelbaan naar de top van de Jested berg te gaan op een hoogte van 1.012 meter.

Een andere bezienswaardigheid in de regio is het kasteel Frydlant dat bekend staat vanwege het schitterende meubilair en beroemde schilderwerken van onder meer Karel Skreta en Peter Brandl. De Tuin van Bohemen is een gebied met dode vulkanen en wijnbouwhellingen. Deze streek is zeer vruchtbaar en er worden dan ook ieder jaar tentoonstellingen gehouden die in het teken staan van landbouw. In het

Stad van de geschiedenis
Een stad met een verleden. Dat is Terezin dat bekend staat vanwege het concentratiekamp dat er in de Tweede Wereldoorlog was gevestigd. De sporen van het verleden zijn nog altijd aanwezig. Het is mogelijk om als bezoeker een wandeling te maken door de Kleine Vesting die verschillende vertrekken kent. Er zijn vier vestinghoven verspreid over het complex gelegen, waar de gevangenen verbleven.

Deze vertrekken bevinden zich rondom een centraal punt, waar de nazi’s hun onderkomen hadden. Op deze plek is nu een museum gevestigd. Er worden in de voormalige bioscoop films vertoond die een beeld schetsen van het dagelijkse leven in het kamp. De Nationale Begraafplaats is bij de ingang gelegen en daar hebben tienduizenden slachtoffers de laatste rustplek gevonden.

Reuzengebergte
Het Reuzengebergte ligt in Noord-Bohemen en is het drukst bezochte gebergte van het land. De vlakke en afgeronde toppen zijn kenmerkend net als de steile hellingen en de diepe dalen. De natuurlijke omstandigheden zijn zeer gunstig voor verschillende activiteiten, zoals wandelen en langlaufen. Er is een groot netwerk van gemarkeerde paden met een totale lengte van 1.000 kilometer. In de winter is het uiteraard ook mogelijk om te skiën op de bergen die vanwege de beperkte hoogteverschillen ook geschikt zijn voor beginners.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor een wintersportvakantie, zoals in Krkonose, waar diverse skicentra gevestigd zijn.

Op de pistes van de populaire skigebieden Svaty Petr en Medvedin zijn talloze pistes gelegen die uiteenlopende moeilijkheidsgraden kennen. Er is kunstsneeuw beschikbaar, zodat er altijd geskied kan worden in de winter. Spindl is een ideale bestemming voor de liefhebbers van langlaufen.

Harrachov is een plaats waar het hele jaar door wat te beleven valt. Deze toeristische trekpleister staat bekend om de glastraditie en het is dan ook mogelijk om een glasmuseum te bezoeken. In de omgeving kunnen prachtige wandeltochten gemaakt worden langs onder meer de Mumlava watervallen. In Tsjechië staat Harrachov bekend als een van de beste skigbieden. Er zijn echter nog veel meer skigbieden, zoals rond Ryzoviste, Certova Hora en Vrchlabi. In Smrzovka wordt gelegenheid geboden om te rodelen.